2024-04-09

Slimme bakenverlichting voor scheepvaart

Building Infrastructure, de dienst van Port of Antwerp-Bruges die instaat voor het beheer en onderhoud van de haveninfrastructuur, werkt sinds kort samen met AP Hogeschool Antwerpen aan stageopdrachten. Eén van de opdrachten werkt rond het optimaliseren van de bakenverlichting op kaaien en dukdalven.

Monitoring op afstand

Bakenverlichting dient als waarschuwing voor scheepvaart en bestaat meestal uit een groen licht met daaronder twee rode lichten. Deze verlichting wordt gevoed door een batterij en zonnepaneel.

 

Het doel van deze stageopdracht is om de bakenverlichting op afstand te kunnen aansturen en monitoren. Momenteel functioneert de verlichting autonoom, maar slechts enkele types kunnen ook beperkte statusinformatie doorgeven. We willen een verbeterde monitoring en meer flexibele aansturing voor alle bakenverlichting. De opdracht omvat twee aspecten: standaardarmaturen met intelligentie en visualisatie via softwair.

Standaardarmaturen met intelligentie

We voegen intelligentie toe aan bestaande armaturen met behulp van programmeerbare elektronica. Dit zorgt voor een automatische monitoring en manuele aansturing. Denk maar aan:

  • een statusweergave van de lampen 
  • de status van de batterijen
  • het automatisch doorsturen van defecten via e-mail
  • automatisch of manueel aansturen van de lichten bij schemer en/of mist
  • het doorgeven van GPS-coördinaten 

Visualisatie via software

Daarnaast maken we deze intelligente oplossingen visueel via software. Bij het ontwerp moesten de studenten rekening houden met verschillende richtlijnen:

  • De bakenverlichting moet gebruikmaken van standaardcomponenten zodat reserveonderdelen beschikbaar zijn.
  • De autonome werking is essentieel, maar er moet ook op afstand handmatig kunnen worden ingegrepen.
  • Het energieverbruik moet beperkt blijven, gezien de beperkte ruimte op dukdalven voor grote batterijen en zonnepanelen. Tegelijkertijd moet de autonomie voldoende zijn.
  • Het geheel moet robuust en solide zijn om schade tijdens het aanmeren van schepen en het werpen van trossen te minimaliseren.
  • De mogelijkheid tot locatiebepaling aan de hand van GPS signalen is nodig.
  • De ontwikkeling van een mistsensor om de bakenverlichting automatisch aan te sturen bij mist, per sluisplateau of gebied.

Leerrijke ervaring

De stagestudenten van de opleiding Internet of Things hebben al flink vooruitgang geboekt bij het behalen van hun doelstellingen. In de volgende fase zullen ze een duurtest uitvoeren om de betrouwbaarheid te beoordelen.

 

Door deze samenwerking krijgen de studenten de kans om kennis te maken met het Havenbedrijf Antwerpen – Brugge en de boeiende havenomgeving. 

Kevin Lahey & Gérome De Wilde, studenten IoT

“Wat we voornamelijk hebben geapprecieerd:

  • Het project verliep in verschillende fase. Tussen elke fase mochten we dit presenteren aan de mensen van de haven. Na deze presentaties dachten ze samen met ons mee na over wat we nog konden aanpassen voor de volgende fase. Het is erg fijn om aan een project te werken als je weet dat de opdrachtgever er mee achter staat en er mee over nadenkt. Ook de havenbezoeken vond ik zeer nuttig. Zo weet je waar het uiteindelijke project zou kunnen komen te staan.

Wat we interessant vonden:

  • In het algemeen vonden we het gehele project zeer interessant. Als je bakenverlichting in de haven ziet staan, heb je geen idee welke technologieën hier allemaal in gebruikt worden. Door dit project hebben we hier heel wat kennis over opgedaan. Het is interessant dat AP samenwerkt met projecten uit verschillende branches. Hierdoor leer je hoe de industrie echt in elkaar zit."

Dirk Van Merode, docent IoT

“We vinden het belangrijk om met externe opdrachtgevers te werken, omdat projectwerk een aantal essentiële vaardigheden aanscherpt, zoals kritisch denken, klantgericht denken, projectmatig en resultaatgericht handelen, timemanagement, professionele communicatie en zo verder. Het Havenbedrijf is voor ons een uitstekende partner. Ze brengen werkelijke projecten aan, met een duidelijke meerwaarde, ze bieden uitstekende ondersteuning voor onze studenten, en ze hebben begrip en geduld. Bovendien is de haven, met zijn industrieel complex, een niet aflatende bron van interessante projecten, innovatieve technologie en sterke samenwerkingsverbanden. Samenwerking met het Havenbedrijf is echt een troef voor de Hogeschool.”

De studenten van de AP Hogeschool werkten aan slimme bakenverlichting.

Blijf op de hoogte

Automatisch op de hoogte blijven van alles wat reilt en zeilt in de haven? Schrijf dan in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt de laatste ontwikkelingen en events dan rechtstreeks in je mailbox.

Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in de haven.

Dit vind je misschien ook interessant