Groene energiehub

We evolueren mee in een wereld vol verandering. Het is onze ambitie om als actieve voortrekker van de duurzame waterstofeconomie dé Europese importhub van groene waterstof te worden.

We evolueren mee in een wereld vol verandering. Met meer dan 1 000 maritieme verbindingen wereldwijd vormt Port of Antwerp-Bruges het hart van de internationale wereldhandel en industrie.

 

Het is onze ambitie om als actieve voortrekker van de duurzame waterstofeconomie een belangrijke Europese importhub van groene waterstof te worden.

 

Eén met de wereld, vandaag en morgen.

Thuishaven van groene energiestromen

Als wereldhaven willen we bijdragen aan een klimaatneutrale Europese economie door in te zetten op groene energie zoals waterstof. Zon en wind vormen als duurzame energiebronnen de basis voor de lokale productie van groene waterstof (zonder CO₂ uitstoot). Port of Antwerp-Bruges investeert in de invoer van hernieuwbare energie als aanvulling op de lokale productie van groene en blauwe waterstof. Dit maakt een robuuste bevoorrading van groene energie voor Europa mogelijk.

Als een wereldhaven willen we bijdragen aan een klimaatneutrale Europese economie door in te zetten op de productie van groene energie zoals waterstof.

Import van groene energie en waterstof

Port of Antwerp-Bruges zet in op de wereldwijde import van groene energie uit landen waar overschot aan wind en zon is, zoals Chili, Oman en Namibië. De wereldwijde spreiding van deze regio’s zorgt ervoor dat België en Europa minder afhankelijk zijn van een beperkt aantal landen voor hun energiebevoorrading.

Lees alles over groene energie en waterstof
Als energie en industrie hub verbruiken we niet alleen energie, we produceren ook energie. De havenbedrijven in Antwerpen en Zeebrugge produceren lokaal heel wat hernieuwbare energie met zonnepanelen en windturbines en de bouw van de bouw van een groene waterstoffabriek

Lokale productie

Als energie- en industriehub verbruiken we niet alleen energie, we produceren ook energie. Zo voorzien de havenbedrijven in Antwerpen en Zeebrugge lokaal onder meer in de productie van hernieuwbare energie in de vorm van groene elektriciteit via zonnepanelen en windturbines. Daarnaast vullen we dit nog aan met de lokale productie van blauwe (waarbij uitgestoten CO₂) wordt gecapteerd) en in de toekomst voornamelijk groene waterstof door de bouw van een groene waterstoffabriek HyoffWind in Zeebrugge en de groene waterstoffabriek van Plug in Antwerpen op de circulaire hotspot NextGen District.

Ontdek hoe energietransitie vorm krijgt
Construction and production of a green hydrogen plant.

Intermodale routes

Binnenvaart, spoor of pijpleiding: wij helpen jou het transportmiddel kiezen dat het best bij je past. Een open-access hydrogen backbone zal het Antwerpse havengebied verbinden met het Duitse achterland. Later wordt ook Zeebrugge op het netwerk aangesloten.

Check onze routes
Ecluse levert via een stoomnetwerk van pijpleidingen groene energie aan omliggende bedrijven.

Infrastructuur

Port of Antwerp-Bruges heeft vandaag al de nodige infrastructuur om verschillende waterstofdragers te ontvangen en verder te verspreiden. Denk aan kades, terminals en pijpleidingen. We zetten ook volop in op de ontwikkeling van nieuwe infrastructuur en verhogen de bestaande capaciteit.

Ontdek ons netwerk van pijpleidingen

Blijf op de hoogte

Automatisch op de hoogte blijven van alles wat reilt en zeilt in de haven? Schrijf dan in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt de laatste ontwikkelingen en events dan rechtstreeks in je mailbox.

Ontvang nieuws uit de haven
Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in de haven.

Dit vind je misschien ook interessant