2023-08-18

Portret van twee RORO-bedrijven: Van der Vlist en Sallaum

De behandeling van RORO lading zoals auto’s, bestelbusjes en kraanwagens is erg belangrijk voor onze haven. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? We schetsen de route die een nieuwe wagen aflegt aan de hand van een portret van twee bedrijven in onze haven.

Roll on, roll off

RORO betekent 'roll on roll off'. Het gaat om verrijdbare lading, zoals auto’s, die door speciaal opgeleide chauffeurs van en aan boord van RORO-schepen wordt gereden.

Port of Antwerp-Bruges is wereldleider in RORO, met Zeebrugge als grootste autohaven ter wereld. Dat we zo sterk staan in de sector komt onder andere door de uitstekende connectiviteit tussen het deepsea netwerk en het shortsea netwerk.

Pepijn de VreeseBusiness Development Advisor Port of Antwerp-Bruges
Pepijn de Vreese is Business Development Advisor bij Port of Antwerp-Bruges.

Port of Antwerp-Bruges behandelde 3 miljoen nieuwe wagens in 2022. Auto’s van alle grote merken passeren hier op weg naar hun eindbestemming. De automotive sector is niet enkel een belangrijk aandeel van de overslag in de haven, maar zorgt ook voor veel toegevoegde waarde. De keuze van de autoproducenten om naar hier te varen, trekt andere bedrijven aan die zich bezighouden met toegevoegde-waarde-diensten zoals de installatie van accessoires, wassen en inspecties. Dat zorgt voor extra tewerkstelling. 

Zeebrugge is de grootste haven voor roll on roll off transport van auto's ter wereld.

Van der Vlist: meer dan enkel transport

Van der Vlist is een transportbedrijf gespecialiseerd in uitzonderlijk vervoer. Het familiebedrijf is al negentig jaar en drie generaties actief in de logistiek. Vandaag beschikken ze over zo’n 300 wagens voor uitzonderlijk vervoer en verschillende vestigingen, waarvan twee in Zeebrugge. 

12 000 op een rij

Op het terrein van Van der Vlist staan rijen gele graafmachines indrukwekkend naast elkaar. Bijna twintig jaar geleden wonnen ze een tender voor de distributie van Caterpillar machines over de Europese markt. In 2005 zette het bedrijf 600 machines van Caterpillar in de markt. Vorig jaar waren dat er bijna 12 000. Het is dan ook hun voornaamste klant op deze site, naast andere bedrijven zoals de Franse Manitou groep.

Rijen van gele Caterpillarkranen staan indrukwekkend zij aan zij op de site van Van der Vlist.

Toegevoegde waarde

Pascal Pannier, Managing Director van Van Der Vlist Belgium legt uit dat ze voor Caterpillar in twee segmenten werken. “We hebben compacte machines, die komen zowel in containers als met RORO schepen toe. Daarnaast hebben we de zwaardere machines van 20 ton en meer. Die behandelen we hier.” Die enorme graafmachines komen vaak half-geassembleerd toe. Zo zijn de onderdelen gemakkelijker te transporteren. Bij Van der Vlist bouwen getalenteerde monteurs ze dan op.

 

“Een kleine vertraging bij de productie in China of Japan betekent dat een machine soms 6 tot 8 weken moet wachten om met het volgende schip naar Europa te komen. Door die laatste stap van de productie bij ons te doen, loop je dat risico niet meer. Zo wint de klant een paar maanden in toelevering naar de eindklant toe. Maar we zorgen ook voor een kwaliteitscontrole, technische controles, functioneringscontrole en zelfs douaneformaliteiten. Zo zijn de machines klaar voor de markt.”

By doing the last step of production at Van der Vlist, the customer gains a few months.
Door de laatste stap van de productie uit te voeren bij Van der Vlist, wint de consument enkele maanden.

Sallaum: groen op zee én op land

Sallaum Lines is een internationale rederij gespecialiseerd in wereldwijd RORO-vrachtvervoer. Een ambitieus investeringsproject moet de Antwerpse terminal klaarmaken voor een duurzame uitbreiding van de activiteiten.

Toegevoegde waarde

De renovatie van de terminal heeft een prijskaartje van 15 miljoen euro. “Antwerpen is een belangrijke uitvalsbasis voor Sallaum Lines en we streven ernaar om nieuwe fabriekslading aan te trekken. Het contract voor een parkeergarage van 46.000m2 met meerdere verdiepingen werd goedgekeurd en deze zou tegen eind 2023 operationeel moeten zijn. Ook de laadstations voor elektrische voertuigen die gelost worden op de terminal gaan binnenkort in gebruik”, zegt David Van Ballaert, Managing Director bij Sallaum Lines Belgium.



In een nieuw PDI-center (Pre-Delivery Inspection) gaat Sallaum toegevoegde-waarde-diensten aanbieden zoals wassen en ontwaxen, aanbrengen van stickers of speciale beschermfolies en het leveren van handleidingen. 

David Van Ballaert is Managing Director bij Sallaum Lines Belgium.

Klimaatneutraal in 2050

Om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, wil Sallaum Lines tegen 2030 tot 40% minder CO₂ uitstoten. “Ondertussen liggen we al voor op schema, door de bestelling van acht nieuwe LNG schepen. Deze gaan in 2025 de huidige vloot verdubbelen.” De rederij mikt op een volledig geoptimaliseerde groene scheepvaartvloot tegen 2026. Ze schakelen hiervoor over op biobrandstoffen en onderzoeken ook alternatieve energiebronnen.

 

De Antwerpse terminal maakt verder al gebruik van 100% groene stroom via windturbines en test elektrische terminalvoertuigen uit. Daarnaast bekijken ze ook de mogelijkheden om zonnepanelen en een batterijopslag te plaatsen, en walstroom voor zeeschepen te voorzien. 

Om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, wil Sallaum Lines tegen 2030 tot 40% minder CO2 uitstoten.

Blijf op de hoogte

Automatisch op de hoogte blijven van alles wat reilt en zeilt in de haven? Schrijf dan in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt de laatste ontwikkelingen en events dan rechtstreeks in je mailbox.

Ontvang nieuws uit de haven
Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in de haven.

Dit vind je misschien ook interessant