Ondanks de geopolitieke uitdagingen blijven investeerders hun weg vinden naar beide havenplatformen. Met deze investeringen die inzetten op duurzaamheid en de uitbreiding van opslag- en productiecapaciteit groeit Port of Antwerp-Bruges verder uit tot de belangrijkste toegangspoort tot Europa.

PureCycle

PureCycle gaat haar eerste polypropyleen (PP) recyclingfabriek in Europa bouwen in NextGen District in Antwerpen. De nieuwe fabriek zal per jaar 59 000 ton plastic afval kunnen verwerken, goed voor zo'n 130 miljoen pond. Het perceel van 14 hectare voorziet ruimte voor vier verwerkingslijnen met een totale capaciteit van ongeveer 240 000 ton per jaar (500 miljoen pond). Er is dus voldoende uitbreidingsmogelijkheid naar de toekomst toe. PureCycle is momenteel bezig met de financiële planning en de aanlevering van grondstoffen. De bouw van de fabriek begint zodra de vergunningsprocedure is afgerond, naar verwachting in 2024.

Lees meer

NextGen District

De invulling van het eerste deel van de NextGen-zone is hiermee volledig afgerond. NextGen District wordt een hotspot voor circulaire economie in het hart van het Antwerpse havengebied. Sinds vorig jaar zijn er heel wat bedrijven zeker van een concessie: de waterfabriek van Ekopak en de waterstoffabriek van Plug en de pilootfabriek voor verwerking van PU-schuimen van TripleHelix en het project van Bolder Industries rond recyclage van oude autobanden. De bouw van de eerste bedrijven start in 2023. In 2024 en 2025 verwachten ze de installaties in gebruik te nemen.

Voorbereidende grondwerken in NextGen District. In 2023 start de bouw van de eerste bedrijven, die in 2024 en 2025 operationeel zullen zijn.

Warmtenetwerk

Op 20 december 2022 werd de eerste symbolische buis van het Warmtenetwerk Antwerpen Noord ingetrokken. De werken voor dit grootschalige warmtenet gingen van start in het najaar en zullen duren tot eind volgend jaar. Indaver en Port of Antwerp-Bruges bouwen samen het eerste deel van het traject dat warmte zal leveren waarmee Boortmalt vanaf 2024 mout zal produceren.

 

Fluvius bouwt in opdracht van en in samenwerking met Stad Antwerpen het tweede, residentiële net. Zo kunnen de bewoners van z'n 3200 sociale woningen van Woonhaven in de wijken Luchtbal en Rozemaai hun woningen verwarmen met deze industriële restwarmte. Dit betekent een belangrijke besparing op fossiele brandstoffen én een vermindering van CO₂-emissies met liefst 80 000 ton per jaar.

Lees meer

Dit is het eerste open access netwerk dat in België gerealiseerd wordt. Elk bedrijf in de haven dat warmte produceert en/of wil afnemen, kan met andere woorden ook in een latere fase nog toetreden. Het leidingnetwerk loopt onder meer langs de terreinen van NextGen District. Port of Antwerp-Bruges wil op deze site bedrijven clusteren die actief zijn in de circulaire economie. Deze bedrijven kunnen op hun beurt restwarmte aanleveren of afnemen van het netwerk.

De eerste buis van het Warmtenetwerk Antwerpen Noord gaat de grond in.

Waterstoffabriek

De provincie West-Vlaanderen heeft de omgevingsvergunning toegekend voor waterstoffabriek Hyoffwind in Zeebrugge. De aanvraag kwam van windenergieproducent Virya Energy (Groep Colruyt) en gasnetbeheerder Fluxys. De installatie moet elektriciteit van partners Parkwind en Eoly Energy omzetten in groen waterstofgas voor het aardgasnet, voor industriële gebruikers in binnen- en buitenland en voor het balanceren van het elektriciteitsnet van Elia.

 

Hyoffwind zou in 2025 beginnen produceren met een capaciteit van 25 megawatt. Men mikt op een productie van jaarlijks 3500 tot 4000 ton waterstof dat aan de hoogste normen voor de transportsector voldoet. Eens geproduceerd zal de waterstof zowel via leidingen als tankwagens de fabriek verlaten.

Hyoffwind zet hernieuwbare energie om in groene waterstof en draagt bij aan recyclage van energie.

Covestro-hub

Covestro is gestart met de bouw van een nieuwe productie-installatie voor aniline in Antwerpen. Met deze capaciteitsuitbreiding zal de Antwerpse site binnen Covestro dé hub voor aniline worden.

 

Door de bouw van de nieuwe productie-installatie versterkt Covestro het Europese productienetwerk voor MDI, een component voor hardschuim. Covestro investeert meer dan 300 miljoen euro in de nieuwe fabriek, die begin 2025 operationeel zou moeten zijn. Op de nieuwe site kunnen een veertigtal nieuwe medewerkers aan de slag.

Green Logistics

Vastgoedgroep Intervest opende eind '22 Zeebrugge Green Logistics, het overgenomen complex van de Chinese ontwikkelaar Lingang. Acht van de tien units zijn verhuurd aan twee bedrijven: verdeler van zonnepanelen Easylog Solutions en Amazondienstverlener Worldex.

ITC Rubis Terminal Antwerp

ITC Rubis Terminal Antwerp verhoogde met Tankput 6 zijn opslagcapaciteit met 20%. Het nieuwe tankpark van dertien opslagtanks betekent een investering van 40 miljoen euro voor ITC Rubis, gespecialiseerd in de op- en overslag van vloeibare chemicaliën en vloeibaar gas.

Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in jouw haven

Ontvang je nieuwe artikels graag in je mailbox? Schrijf je dan in op de 'Port Affairs' nieuwsbrief. Zo blijf je ook op de hoogte van al het nieuws.

Ontvang nieuws uit de haven
Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in de haven.

Dit vind je misschien ook interessant